Ile warta jest żurawina?

Kategoria: Porady
Tagi: , ,
Bookmark and Share

Ile warta jest żurawina? W świadomości naszych mam to głównie podstawa ekstrawaganckich sosów do mięs, dla nas to dość drogi owoc, z którego pijemy soki i który wchodzi w skład wielu leków na choroby układu moczowego. Przeważnie kojarzymy suszone kulki podobne do rodzynków, tylko bardziej czerwone, ponieważ w Polsce co prawda można wyhodować te roślinę, ale nie plonuje ona zbyt obficie. No właśnie, ale dlaczego jest tak popularna pomimo wysokiej ceny? Ale czemu właśnie żurawina? Ma ona doskonały wpływ nie tylko na układ moczowy, w końcu oczyszcza nerki, dobrze wpływa na układ trawienny, w końcu posiada olbrzymie zasoby witaminy C, oraz innych witamin, a także błonnika przy stosunkowo niskiej zawartości cukru. Małe ciemnoczerwone kuleczki skutecznie obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi. Ponad to zapobiega chorobom układu krwionośnego, miażdżycy, a nawet, choć trudno w to uwierzyć, ma pozytywny wpływ na nasze dziąsła i zęby, ponieważ utrudnia bakteriom gromadzenie się w jamie ustnej. Zmniejsza także występowanie udaru i zawału serca, a według niektórych badaczy hamuje również rozwój wielu nowotworów. Tak szerokie korzyści nadal nie są cenione przez wielu Polaków. Sytuacja jednak powoli się zmienia. To czerwone złoto pojawia się w naszym kraju w postaci soku a także dżemu, doskonałego do oscypków. Warto również wprowadzić suszoną żurawinę do naszej kuchni. Tradycyjne sosy nie są jedynym sposobem na jej wykorzystanie. Żurawina jest doskonałym składnikiem ciast, zarówno tych z kemem, jak i drożdżówki, a w mojej kuchni największym zainteresowaniem cieszy się lekki chlebek pszenny upstrzony smakowitymi czerwonymi jagodami.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes